Sunday, August 25, 2013

MASA DEPAN




Masa depan, tiada siapa pun tahu apa yg akan berlaku pd masa akan dtang. Tapi tak salahkan kalau kita merancang sesuatu utk masa depan?

Tadi time pergi open house rumah Jiran, anak nya seorang cikgu, dan sebaya Adah.  Adah sempat bertanya macam mana nak apply jadi cikgu? Then selepas bercerita, baru Adah tahu ramai kawan2 sekolah rendah Adah dulu dah jadi Cikgu . Ada tuh mengajar disekolah sendiri.  

Maka dengan itu, terasa cerah masa depan.  Sebab Adah memang nak jadi cikgu.  Walau course yg diambil sekarang agak berbeza, tapi peluang untuk jadi Cikgu tuh masih ada. 

In sya Allah, lepas Degree ni adah akan mohon jawatan sebagai Cikgu sekolah di PPD .  Smoga apa yg dirancang itu berjalan lancar. AMIN.


A Loving Heart is The Beginning of All Knowledge

6 Comments:

Hydrangeas Blooms said... [Reply to comment]

Alhamdulillah kalau niat nak jadi cikgu, sebaiknya diteruskan. Kawan saya, dari sekolah nak jadi cikgu, & dia memang pegang cita2 dia sampai sekarang. Lecturer saya cakap, kalau kita tak berminat langsung nak jadi cikgu, nanti bila xad kerja jangan end up jadi cikgu. Sebab kita nak mencotak masa depan org lain & benda tu xad dalam jiwa kita. Good luck!InsyaAllah rezeki ada da mana-mana =) done follow sini. Mind follow back? :D

Tinta Lana said... [Reply to comment]

Assalamualaikum.

Adah memang minat jadi cikgu ya? Teruskan adah..cikgu ini kerjaya mulia..didik anak bangsa.

Tapi kalau ianya disebabkan pilihan akhir, or terikut2 saranan org lain, u better think again.

Mengajar org ni..org yg terima ajaran dan didikan kita, boleh rasa kita ikhlas ke tidak.. kalau kita tak ikhlas, dia pun tak ikhlas nak belajar..bila dah tak ikhlas nak belajar, tahu2 sajalah apa jadinya nanti.

Che Rosliza Che Mat said... [Reply to comment]

Nak jadi cikgu kena ikhlas dan banyak sabar untuk mengajar budak2...

Singgah dan follow sini..

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Hydrangeas Blooms dah follow balik :) Yup, mmg minat jd cikgu sejak kecik. then pernah jugak jdi cikgu tadika. huhu. betul, alhamdulillah, jiwa dan minat mmg nak jadi cikgu. so smoga dipermudahkan sgalanya :)

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Tinta Lana Betul, bila kita tak ikhlas ilmu yg diajar pd anak murid tuh pun tak kan sampai or susah nak sampai. dan kita yg dpt dosa. sbb mengajar itu kan satu pekerjaan yg mulia.

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Che Rosliza Che Mat yup. hehe. thanks.

 
NUKILAN NURUL SYUHADAH ARIADI