Wednesday, June 5, 2013

RAGAM PELAJAR KETIKA EXAM




Pensyarah:  Okay, class.  Next week I'll give you test.  So be prepare, I'll include chapter 1 2 3 4 5 6 7 on your test. 

Then bermula ragam dan gelagat pelajar yg tak berapa mesra mendengar ayat "test" tersebut. 

Hari test berlangsung.....



Pelajar 1
~ Datang awal ke kelas, ambil tempat di sudut dan mula mengeluarkan pen utk mencatat nota-2 di atas meja. 

Pelajar 2
~ Berebut-rebut masuk kelas bersama kawan-2 lain dan berlari2 mendapatkan meja di belakang sekali.  Dengan harapan dapat meniru tanpa dikesan oleh pensyarah. 



Pelajar 3
~  Masuk kelas dengan tenang, duduk di baris yg kedua.  Buat muka biasa dan ketika menjawab soalan mata ligat memandang kertas rakan disebelah.

Kesimpulan, adakah anda tergolong dalam kalangan mereka?  Beringat sebelum melakukan sesuatu, masa depan kita bergantung pada diri kita.  Menipu, meniru tak kan menjamin sejauh mana anda mampu pergi.  Muhasabah diri, percaya pada kemampuan diri.  Sebanyak mana usaha yg kita pertaruhkan, setinggi itu lah markah yg berhak kita perolehi.

  Peringatan ikhlas dari N.S.A !



A Loving Heart is The Beginning of All Knowledge

10 Comments:

Nour Adieb said... [Reply to comment]

time zman jahiliah dulu, memang slalu wat yg no 2 tu. skang dah tobat dah. kena usaha sdiri :D

muhamad Nazri said... [Reply to comment]

memng la dapat result gempak bila meniru..tapi hati tak tenang,, tak dapat kepuasan diri yang sebenar,.. baik dapt result teruk atas usaha sendiri dari dapat result baik tapi meniru..hehehe.. peacee yo!

Mysara Ab Rahman said... [Reply to comment]

cm ne result tggi pn tp ati tetap xpuas..biar la rndh or byase2 as long as usaha sndri..;)

cik natasya (: said... [Reply to comment]

kalau dpt result tinggi tp meniru or menipu dlm exam . Tak rasa apa pun time dpt result tu :)

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Nour Adieb Waktu tengah mentah, tak apa. tp bila kita dah besar, dah boleh fikir mana baik, so sepatutnya kita elak kan . betul tak? :)

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@muhamad Nazri Yup, betul. Tapi ade jugak students yg bangga dapat result tinggi even dia tahu dia meniru. hehe. lain org lain respond nye kan ?

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Mysara Ab Rahman Yup, betul tuh ! :) Even sikit, tapi kita appreciate sgt2, sbb itu adalah hasil usaha kita.

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@cik natasya (: hehe. itu bg org yg rasa bersalah and sedar diri dye meniru. Tp klu org yg tak sedar diri, dia still rasa bangga dgn result tuh.

Mime MF said... [Reply to comment]

sebut pasal test mmg mcm² ragam...bila dah ready msuk kelas mmg steady je nk menjawab test..tp bila kurang prepare mmg berterabur...haha

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Mime MF yup. betul tuh. org yg dah ready, in sha Allah dorg lebih bersedia. tp org yg tak ready, mla laa gelabah dlm kls.

 
NUKILAN NURUL SYUHADAH ARIADI