Wednesday, July 17, 2013

RESIPI KEK BATIK





Bahan-bahan:
1 Paket Biskut Marie (Any brand)
1 Cawan Milo 
1 Cawan Susu Pekat (Any brand)
2 Biji Telur
1 Buku Buttercup (Mentega)

Cara-caranya:
1. Panaskan kuali dgn suhu api yg kecil.
2. Masukkan buttercup dan kacau sehingga buttercup tadi cair. 
3.  Masukkan susu pekat, telur dan milo. Kacau sehingga jadi melekat dan likat.  Pastikan suhu api kecil , suhu api yg besar akan buat milo jadi pahit. 
4.  Selepas puas hati dgn tekstur tadi yg tidak berketul2, masukkan biskut marie dan gaul rata. 
5. Padamkan api.  Masukkan biskut tadi ke dalam dulang atau loyang. 
6.  Tekan bagi biskut tadi padat dan rata. 
7.  Akhhir sekali, masukkan dalam peti sejuk selama 3 - 5 jam. 

p/s:  Milo dan Susu boleh diadjust (ditambahkan @ dikurangkan) mengikut citarasa anda dan adunan tadi.  Jika coklat anda tadi terlalu cair dan tidak likat, anda perlu tambahkan susu ataupun milo. 

Sekian, Selamat Mencuba !





A Loving Heart is The Beginning of All Knowledge

4 Comments:

Norhasniza Khalid said... [Reply to comment]

sedap nyer la..

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Norhasniza KhalidTRY laa. hehe.

Fatihah said... [Reply to comment]

suka makan tapi tak pernah buat sendiri. hee. thanks for sharing :)

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Fatihah klu salu beli, bankrup nt.hhehe. ape kata cuba buat sndri. tak susah pn :)

 
NUKILAN NURUL SYUHADAH ARIADI