Thursday, February 20, 2014

RESIPI PUDING JAGUNG



First time kita buat puding, menjadi dan rasa tuh tak terlalu manis, dan tak terlalu tawar. 
So kita excited nak share. 
Serius memang sedap. 

Bahan-bahan:

1 tin susu cair (F&N)
2 tin jagung manis (ADABI)
2 cwn tepung kastard (NONA)
2 cwn gula
5 cwn air
1 sdk esen vanilla


NOTE **** yg dalam kurungan tuh jenama yg saya guna. so you all nak guna jenama lain pun boleh :)

Cara-cara:

1.  Masukkan susu cair dan tepung kastard ke dalam periuk dan kacau sehingga tidak berketul dan tepung larut. 
2.  Masukkan semua bahan-2 lain dan kacau kan. 
3.  Masak bahan-2 tadi di atas api yg sederhana, tak terlalu kecil or besar. 
4.  Sentiasa kacau hingga cecair menjadi likat dan berkilat. 
5.  Tutup api, dan masukkan ke dalam bekas. 
6.  Biarkan sejuk dahulu, kemudian baru masukkan dalam peti ais. 


SIAP ! 

NOTE **** proses nak likat dan berkilat tuh ambil masa yg lama taw! So jgn takut tak jadi atau apa.  Akan jadi, cuma lama sikit :) 

Sekian. 


A Loving Heart is The Beginning of All Knowledge

4 Comments:

Liyliz said... [Reply to comment]

hantar dkt ofis liz please

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Liylizhehe. kalau sebelah rumah je, boleh laa htr.

Anonymous said... [Reply to comment]

rajin betul!! nt visit my blog keyh. b2b =P

http://algettingmarried.blogspot.com/

diana said... [Reply to comment]

Salam.. nak tak cari pendapatan sampingan??
Klik link ini untuk mklumat lanjut..
http://myinvitepay.com/?ref=278199

 
NUKILAN NURUL SYUHADAH ARIADI