Monday, January 13, 2014

RESIPI MARS BAR


Hi, teringin nak share 1 resipi ni. Bila beli, mahal. 
So decide nak buat sendiri. 
Tapii,,, errrr. beli brg pun mahal taw. 
At least dapat laa banyak dr beli kat org dlm bekas kecik. 
Resipi ni dpt dr kak Pn.Stoberi (KLIK)
Bolek klik kalau nak rujuk kat resipi kak ida :)



Bahan-bahan:

1 keping choc bar cadbury (big size)
1 paket Mars choc (yg dlm ade 5 paket kecik)
1/3  butter @ lebih 
3 or 4 cwn Bubble rice Kellogs

Cara-cara:

1.  Masukkan mars bar yg dipotong kecil-2 dan 1/3 butter ke dalam periuk atau pan and cairkan diatas api yg kecil. 
2.  Tak perlu tunggu mendidih. sesudah cair, tutup api dan masukkan bubble rice kellogs.
3.  Gaul rata kemudian masukkan didalam bekas, dan padatkan. Ketepikan.
4.  Masukkan pula choc cadbury yg dipotong kecil dan 1/3 butter ke dalam periuk.
5.  Cairkan menggunakan kaedah double boiler. 
6.  Sesusah cair, tuangkan choc tadi ke atas bubble rice yg telah digaul rata dan dipadatkan. 
7.  Masuk didalam peti dan sedia utk dipotong-2 selepas beberapa jm. 


p/s: thanks pn.stoberi sbb bg kita share resipi ni. :))


 


A Loving Heart is The Beginning of All Knowledge

5 Comments:

arifah said... [Reply to comment]

sedapnya...memang kena cuba buat gak nie :)

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@arifahtry laa ifah. mudah je :)

Maria..... said... [Reply to comment]

dik kat ig ramai kan yang jual ni..tapi kalau nak puas, buat sendiri,hihi..

Nurul Syuhadah said... [Reply to comment]

@Maria..... aah. buat sendiri baru puas hati. :)

Anonymous said... [Reply to comment]

sis , agk resepi tu dpt buat byk mn mars bar kalau pakai bekas yg segi tu ?

 
NUKILAN NURUL SYUHADAH ARIADI